De ragdoll


De geschiedenis, karakter en het uiterlijk

De geschiedenis


De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren zestig door Ann Baker.  Ann Baker was op dat moment een ervaren perzen fokker maar was opzoek naar een nieuw ras.De ragdoll is ontstaan uit de poes Josephine. Josephine was van de buurvrouw van Ann. Josephine had vaak een nestje kittens, die erg wild waren. Toen Josephine op een dag aangereden werd door een auto moest ze intensief verzorgd worden. Gedurende deze verzorging werd de poes minder wild. De kittens die ze na het ongeluk kreeg waren opvallend lief en relaxed. Ann raakte erg geinteresseerd in de kittens en besloot er 3 mee naar huis te nemen. Met deze kittens en haar zwarte perzen besloot ze een nieuw ras te creeeren . De kittens, die uit de kruisingen volgde, selecteerde ze vooral op uiterlijk en karakter. Vanwege hun ontspannen karakter noemde ze het nieuwe ras Ragdoll, vertaald "lappenpop". Haar cattery gaf ze de naam van een beroemde Amerikaanse lappenpop, Raggedy Ann.In 1967 werd de ragdoll voor het eerst erkent als ras in Amerika. En in 1981 kwamen de eerste ragdolls in Europa en in 1990 werden de eerste ragdoll kittens in Nederland geboren.


Op dit moment is de ragdoll bij alle verenigingen erkent. Het ras veranderd nog steeds door de komst van nieuwe kleuren en aftekeningen. Vooral de laatste jaren is de ragdoll erg in populariteit toegenomen. Dit is vooral te danken aan het mooie uiterlijk en het lieve karakter van de ragdoll.

Karakter


Het opvallende aan aan de Ragdoll is zijn rustige, zachte en meegaande karakter. Bijzonder is zijn enorme vertrouwen in de mensen en andere dieren.

Ragdolls zijn sociale dieren die niet snel ergens van onder de indruk zijn. De Ragdolls zijn elegante maar ook intelligente katten. Ze zijn op menselijk gezelschap gesteld en houden ervan om op zijn tijd geknuffeld en verzorgd te worden. Hun nieuwsgierigheid is groot en zal daarom vaak bij u in de omgeving aanwezig zijn.

Het is niet verstandig om de Ragdoll buiten los te laten lopen, iedereen kan hem dan meenemen.


Uiterlijke kenmerken


De Ragdoll is een grote en gespierde, maar zeer elegante kat, met een lang lichaam, een korte, krachtige hals en een goed gebouwde borst.

Zijn achterpoten zijn hoger dan zijn voorpoten en de voetjes zijn rond met pluimen tussen de tenen. De staart is goed behaard en de lengte staat in goede verhouding met het lichaam.

De kop is middelgroot, het aanzicht toont een brede wig.

De oren zijn middelgroot en staan ver uit elkaar met afgeronde puntjes.

De ogen zijn groot, ovaal van vorm en blauw.

De vacht is zijdezacht, halflang en ligt dicht tegen de huid aan. De vacht is lang op de borst en buik en op de achterkant van de kop, waardoor je een duidelijke kraag ziet.

Doordat ze een zijdeachtige en halflangharige vacht hebben, toont de vacht geen neiging tot klitten, waardoor 1 keer in de week borstelen voldoende zal zijn.Ragdoll kittens worden wit geboren, na ongeveer 2-3 weken ga je de kleur zien. Het kan wel tot het vierde jaar duren eer de Ragdoll volledig is uitgekleurd en uitgegroeid.


De volwassen katers kunnen ongeveer 6-8 kilo gaan wegen en de poezen rond de 5 kilo. 


De kleuren en aftekeningen


Er zijn 3 verschillende aftekeningen bij de Ragdoll.


♣ De Colourpoint:

Points, dat wil zeggen: masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, namelijk crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Er zijn Colourpoints met en zonder buikvlek. Een buikvlek is toegestaan, maar niet gewenst. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.

♣ De mitted:

Mitted betekent gehandschoend. Bij een mitted zijn de points gekleurd. Maar ze onderscheiden zich duidelijk van de Colourpoint; de voorpoten hebben witte handschoentjes en de achterpoten witte laarsjes. Kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staartinplant loop een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus. Lichaamskleur is crèmekleurig.   


     Een blue mitted.                                         Red mitted♣ De bicolour:

Bicolour heeft een omgekeerde witte V op de kop, van het voorhoofd loopt lijn binnen de buitenste ooghoeken over de wangen en gaat over in het wit van de kraag. De voorpoten zijn wit tot aan de ellebogen en de achterpoten tot aan de lijn van de staartaanzet tot de knie.  De rug is een tint lichter van de points (staart en oren) en mag witte vlekken bevatten. Geheel witte voorpoten verdienen de voorkeur.

Het neusleertje en de voetzooltjes zijn roze.

             

 Seal bicolor  (7 maanden oud)       Seal bicolor (2,5 jaar oud)

Blue bicolor 7 maanden  oud          Blue bicolor 4 jaar oud

Seal tortie bicolor 1.5 jaar oud

Seal tabby bicolor 12 weken oud

Blue tortie bicolor 4 maand en 1 jaar oud.

Blue tabby bicolor 4 maand en 1 jaar oud

De ragdoll kan je in 6 kleuren tegenkomen, namelijk:

- Seal, donkerbruin, buine zwarte points

- Blue, staalblauw, voetleertjes zijn grijs.

- Chocolate, chocolade kleur en lichter dan de seal.

- Lilac, heel licht blue, paarsachtige gloed

- Red, rode points

- Cream, verdunning van red, is lichter van kleur.


Dan zijn er ook nog 3 patronen die de ragdoll kan hebben zoals:

♣ Tabby(lynx), streepjespatroon.

♣ Tortie, combinatie van meerdere kleuren, komt alleen bij poezen voor.

♣ Torbie, een combinatie van tortie en tabby.